Liseye Geçiş Sınavı Hakkında Genel Bilgiler

Sınavla öğrenci alan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi ve Proje Temelli Liselere yerleştirme sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığının sitesinde yayınlanan örnek sorulara göre sınav, “Sözel Bölüm” ve “Sayısal Bölüm” olarak iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu ile haziran ayında iki oturumda düzenlenecek.

Öğrencilere Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Yabancı Dil’i içeren 50 sorudan oluşan “Sözel Bölüm” için 75 dakika, Matematik ve Fen Bilimlerini içeren 40 soruluk “Sayısal Bölüm” için de 60 dakika olmak üzere 135 dakika süre verilecek. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru yer alacak.

Sınav tarihi haziran ayının ilk hafta sonu olarak planlanmaktadır.

AÇIK UÇLU SORU ÇIKACAK MI?

Açık uçlu soru olmayacak. Eğitimin ölçme sistemi açık uçluyu gerektirir. Ancak tartışmalara yol açmamak için açık uçlu soru sorulmayacak.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Öğrenciler, haziran ayı içerisinde lise kayıt tercihlerini yapacak. Sınavsız yerleştirilecek öğrenciler tercihlerini e-okul sistemi üzerinden yapacak. Öğrencilerin adrese dayalı eğitim ve kayıt bölgesi tercih ekranında, ikamet ettiği eğitim bölgesinde farklı okul türlerinden toplam 9 lise yer alacak. Öğrenciler, kendilerine sunulan bu 9 okul arasından 5 tercih yapacak. 9 okul, bütün lise türlerini (Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) kapsayacak. Öğrencilerden 9 okuldan mutlaka 5 tercih yapması istenecek.

Mahalli yerleştirmede kayıt önceliği kriterleri; “öğrencinin tercih sırası”, “öğrencinin evine yakınlık”, “öğrencinin ortaokuluna yakınlık” olarak belirlendi. Hiçbir öğrenci için yerleşememe durumu söz konusu olmayacak. Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim ve kayıt bölgelerinden tercihe açılacak. Pansiyonlu okulları tercihlerde, pansiyona en uzak öğrenciler avantajlı olacak.  Tüm yerleştirme işlemleri temmuz ayı içerisinde tamamlanacak ve açıklanacak.

Tüm bunlarla uğraşmak istemiyor ve öğrenciniz huzurlu, mutlu, başarılı bir şekilde lise hayatına devam etsin ve üniversitede istediği eğitimi alsın istiyorsanız yapmanız gereken tek şey okulumuzu ziyaret etmek.